By legevakt • september 15, 2016 • No Comments
I henhold til Store norske leksikon er turniké et bind som brukes til å snøre sammen pulsårene i arm eller ben når en livstruende blødning ikke kan stanses ved trykk direkte mot det blødende stedet. Turnikeet legges som en omsnøring rundt armen eller benet mellom såret og hjertet.
Turniké som tiltak ved akutte livstruende blødninger har vært en noe kontroversiell behandling, men har nå fått sin renessanse gjennom bruk i forbindelse med internasjonale militære operasjoner, spesielt i felt under pågående krigshandlinger. I forbindelse med økende antall terrorhandlinger, skoleskytinger o.l. har også politiet i forskjellige land implementert hjelpemiddelet til bruk i første linje under uavklarte situasjoner.
Nasjonalt kompetansetjeneste for traumatologi har gått gjennom eksisterende litteratur og anbefalinger fra internasjonale fagmiljøer og konkluderer med at det fortsatt er gjeldende anbefalinger om kompresjon, elevasjon, dyp pakking og stramt elastisk bind som gjelder. Turniké skal kun benyttes når alt annet er forsøkt uten hell, og Torben Wisborg hos NKT understreker:
Turniké er ikke uten problemer og bivirkninger. Den kan medføre venestase, som gir økt blødning og større risiko for kompartmentsyndrom, og den kan ikke stoppe blødning fra arterier i beinmargen. Den kan gi iskemi av et større område enn det skadde fordi den legges over skaden, og reperfusjonen som oppstår når den løsnes kan gi arytmi og blodtrykksfall.
Det er altså viktig at turniké ikke ligger lenger enn høyst nødvendig – til pasienten er utenfor farlig sone eller blødningen kan håndteres bedre. Turniké som legges på etter at pasienten er i sjokk har dårlig effekt. Ved blødninger som ikke kan kontrolleres på andre måter bør den altså legges rask.
Les mer om dette hos Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi.
Les også American College of Surgeons sitt kompendium om håndtering av voldsrelaterte masseskadehendelser.
Comments are closed.