Siden 2007 har et obligatorisk akuttmedisinkurs vært del av den kommunale turnustjenesten for leger, og siden 2012 har det vært krav til at leger som skal bli eller som skal resertifisere sin spesialitet i allmennmedisin må ha gjennomført et 15 timers klinisk emnekurs i akuttmedisin.
Som en følge av Forskrift om krav til og organisering av kommunal legevaktordning, ambulansetjeneste og medisinsk nødmeldetjeneste har Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin på oppdrag for Helsedirektoratet utarbeidet en felles rammeplan for kurs i akuttmedisin for leger og annet legevaktpersonell som beskrevet i forskriftens §8 og §9. Kurset består av et nettbasert forkurs på 6-8 timer samt en oppmøtebasert kurs på 15 timer og det er etablert en overgangsordning som setter en frist til at forskriftens krav skal være oppfylt innen 1. mai 2020.
Kurset er obligatorisk for legevaktpersonell inkludert leger i vakt (fastleger og andre legevaktleger) samt sykepleiere og andre personellgrupper i legevakten samt alt personell ved legekontor som har daglegevaktfunksjon. Kurset er godkjent som klinisk emnekurs i akuttmedisin for allmennleger som skal sertifisere eller resertifisere sin spesialitet.
Kurset gjennomføres ute ved de lokale legekontor og legevaktene etter en meget fleksibel gjennomføringsmodell, tilpasset lokale forhold og ønsker fra oppdragsgiver.
Pris pr deltager er pr idag kr 5000.- forutsatt at oppdragsgiver har egnede lokaler tilgjengelig.
Kommunene får deltageravgiften refundert av Helsedirektoratet.
Godkjent av Helsedirektoratet som obligatorisk kurs for personell på legevakt
Godkjent av Den norske legeforening som klinisk emnekurs i akuttmedisin for allmennleger
Godkjent av Norsk sykepleierforbund som meriterende for godkjenning til klinisk spesialist
Godkjent av Norsk hjelpepleier som tellende kurs til klinisk fagstige